Klimbos Ruurlo – een prachtig klimbos in de Achterhoek

Ben je op zoek naar een tof uitstapje met tieners, dan kom je waarschijnlijk al snel op het idee van een klimbos. Deze vakantie waren wij in de Achterhoek, en daar is een fantastisch klimbos: Klimbos Ruurlo. Gelegen in de bossen tref je daar vele klimroutes en tokkelbanen aan. Zeker weten dat je kinderen (en wellicht ook jullie als ouders) zich daar de hele middag gaan vermaken. In deze blog lees je onze ervaringen!

Klimbos Ruurlo

Een echt klimbos: Klimbos Ruurlo

Misschien klinkt dit kopje hierboven raar. Maar ik bedoel te zeggen dat Klimbos Ruurlo ook echt midden in het bos ligt. Wij zijn al regelmatig in ‘klimbossen’ geweest, die zich beter ‘klimparcours’ of ‘klimpark’ kunnen noemen. Stel je je een klimbos voor, dan zou dat eruit zien als Klimbos Ruurlo.
Je staat namelijk echt in het bos. En de routes zijn afwisselend en gaan zelfs tot 20 meter hoogte. En zelfs dan zit je nog midden tussen de bomen. Een bijzondere ervaring.

klimbos ruurlo banner spandoek ingang bos

Oog voor veiligheid

Als je aan komt rijden, zie je al meteen waar je je kunt melden. Je mag daarna verzamelen en een instructeur zal daarna een korte uitleg geven. En ik moet zeggen dat er wel echt oog was voor de veiligheid. Mijn man is namelijk heel lang, en speciaal voor hem werd er een ander klimtuigje gehaald, waarbij hij ook bevestiging had op zijn bovenlichaam (terwijl de rest dat alleen bij het onderlijf en middel heeft). Omdat hij zo groot is, zou er anders bij een val veel impact op zijn rug kunnen zijn. Ik vond dat echt heel prettig dat dat werd gezien, bij andere klimbossen hebben we dit nog niet eerder meegemaakt.

Midden in de natuur

En na een korte instructie kan je klimavontuur dan echt beginnen. Je wandelt een stukje achter de instructeur aan, en komt zo echt midden in het bos uit. Eenmaal in het klimbos aangekomen, moest ik eerst even acclimatiseren. Er was hier zoveel te zien! Als je binnenkomt, zie je echt allerlei verschillende routes. En het valt op dat het er stuk voor stuk allemaal ontzettend tof uit ziet. Tijd om te klimmen dus! Iedereen mag in totaal 3 uur klimmen, dus je kunt de meeste routes wel doen in die tijd.

Verschillende routes

Mijn 2 tienerdochters gingen samen met mijn man het klimbos onveilig maken, ik bleef veilig op de grond (iemand moet natuurlijk de foto’s maken…). Bij aankomst in het klimbos was het even nog een lastige keuze welke route ze als eerste zouden doen. Ze kozen ervoor om niet bij de oranje junior routes te beginnen, omdat ze al vaker geklommen hadden, en het hier wat drukker was. Daarom zijn ze de daarop volgende route gaan doen. Hieronder heb ik even de verschillende routes op een rijtje gezet:

  • Junior routes –> er zijn 3 verschillende junior routes tot 6 meter hoogte
  • Groen –> deze route is tot 5 meter hoogte
  • Blauw –> deze route is tot 7 meter hoogte
  • Rood –> deze route gaat tot 12 meter hoogte
  • Bruin –> deze route is een speciale route, namelijk een tokkelroute. Deze legt een flinke afstand af en gaat tot 10 meter hoogte.
  • Zwart –> dit is de nieuwste route, en deze gaat wel tot 20 meter hoogte!
klimbos ruurlo blauwe lucht bomen

Tokkelen, vrije val en bungee jump

Wat wij heel tof vonden aan Klimbos Ruurlo, is de grote variatie in klimopdrachten. Denk bijvoorbeeld aan een soort golvende brug, bewegende latjes, maar ook een schommel waar je op moet gaan staan. En er is heel veel te tokkelen! In de gewone routes zit er elke keer een stukje tokkelen, maar er is dus ook een route waarbij je hele afstanden overbrugt.

En dan is er nog iets speciaals: een vrije val en ‘bungee’ jump. Dit is wel echt voor de waaghalzen moet ik zeggen. Wil je dit doen, dan moet je eerst nog een apart stukje instructie volgen, bij één van de instructeurs die in het klimbos Achterhoek rondlopen. Daarna mag je gaan begeven naar grote hoogte. Ze raden aan om eerst de bungee te proberen, deze is 10 meter hoog. Je springt dan dus gewoon in het luchtledige en wordt een stuk meegenomen aan een soort kabelbaan, waarna je in een net ploft.

De vrije val is maar liefst 17 meter hoog. En ik kan zeggen: dat ziet er van beneden toch echt een stuk anders uit dan wanneer je boven staat. Ik heb behoorlijk stoere mannen zien twijfelen, en ook mensen toch weer naar beneden zien gaan. Want gewoon even van 17 meter naar beneden springen, is natuurlijk best een gek idee. (zeker als je jezelf hebt moeten bevestigen… dus wel echt goed opletten bij de uitleg!)
Mijn oudste dochter heeft deze beide onderdelen gedaan. Ze vond het toch wel even spannend, maar was daarna ook wel heel trots op zichzelf.

Klimbos Ruurlo leeftijd

Nu vraag je je misschien af voor welke leeftijd Klimbos Ruurlo geschikt is. Kinderen vanaf 6 jaar en minimaal 1.20 meter mogen al klimmen. Zij mogen alleen de junior routes doen. Dat zijn de oranje routes tot 6 meter hoogte. (deze kinderen betalen ook een aangepast tarief)
Heb je een minimale lengte van 1.40 meter, dan mag je alle 9 routes doen. Alleen voor de vrije val en bungee moet je wel minimaal 11 jaar zijn.

Wil je meer weten over de openingstijden en tarieven, check dan even de website van Klimbos Ruurlo.

Tickets Klimbos Ruurlo met korting

Wij zijn zelf met korting naar Klimbos Ruurlo gegaan. Voordat ik ga vergelijk ik altijd verschillende aanbiedingen, en wij hebben zelf onze tickets gekocht via Tripper, zo krijg je toch weer een mooie korting op je toegangskaarten!

Wil je ook tickets kopen met korting, dan kan dat via deze link van Tripper!

de heikamp restaurant pannenkoeken

De Heikamp

Heb je daarna zin om lekker even uit te rusten? Dan hoef je niet ver te zoeken. Naast Klimbos Ruurlo zit namelijk De Heikamp. De Heikamp is een terras/ pannenkoekenrestaurant. En een ideale uitvalsbasis voor allerlei actieve dingen in de omgeving.
Natuurlijk kun je Klimbos Ruurlo hier vinden, maar ook doolhof Ruurlo, de grootste heggendoolhof van Nederland! Ook zijn er vele wandel- en fietsroutes te vinden, zoals een kabouterpad (1,5 kilometer), Roekoetocht voor 6-12 jaar (5 kilometer), Zevensprong fietsroute 9-14 jaar (15 kilometer) en het Liefdespad (5 kilometer).

de heitjeshut de heikamp klimbos ruurlo

Pannenkoeken eten in de buurt van Klimbos Ruurlo

Wij hebben heerlijke pannenkoeken gegeten bij De Heikamp. Want naast fijne uitvalsbasis met speeltuin en terras, is dit gewoon een heel goed pannenkoekenrestaurant. De Heikamp is het enige restaurant in Nederland dat zelf zijn tarwe kweekt om te verwerken in de pannenkoeken. En de pannenkoeken zijn heerlijk!

Je kunt hier originele creaties vinden. Zo hadden wij bijvoorbeeld pannenkoek ‘Van hier tot Tokio’ (met Oosterse rundvlees puntjes en taugé), een salted-caramel-stroopwafel pannenkoek en een Stoer’n Boer’n pannenkoek (met spek, ui, champignons en een ei). Allemaal stuk voor stuk even lekker! En ook de toetjes zijn zeker een aanrader.

Als kinderen een kinderpannenkoek bestellen, krijgen ze hier een ‘Heitje’ bij. Dat is een muntje, waarmee ze in de ‘Heitjeshut’ zelf een cadeautje naar keuze mogen uitzoeken. En dat is superleuk, dat is zo’n automatiek waar je snacks uit kunt halen, maar dan dus met cadeautjes!

heikamp terras

Helaas wonen wij niet in de buurt, anders zouden wij zeker vaker Klimbos Ruurlo en de Heikamp bezoeken. Woon je wel in de buurt, dan is een abonnement op Klimbos Ruurlo zeker ook een aanrader!

Wil je nog meer lezen over activiteiten in de Achterhoek?

Of andere leuke uitjes met tieners? Lees dan zeker ook onderstaande blogs:

klimbos ruurlo
footer 6
Spread the love


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *