Educatieve uitstapjes voor jong en oud op Terschelling

Terschelling, een van de prachtige Waddeneilanden in Nederland, is niet alleen een ideale bestemming voor ontspanning en natuur. Wij hebben namelijk ervaren dat je hier veel educatieve uitstapjes voor jong als oud kan doen. Het eiland biedt een rijke mix van cultuur, geschiedenis en natuur die iedereen kan ontdekken. In deze blog neem ik je mee naar enkele van deze educatieve uitstapjes op Terschelling die je reis nog specialer zullen maken.

zeehonden spotten educatieve uitstapjes Terschelling

Zeehonden excursie – educatieve uitstapjes op Terschelling

Op een half uur varen van de haven op West-Terschelling vind je tussen Terschelling en Vlieland zandbanken waar zeehonden heerlijk liggen te zonnebaden. De ongeveer 50.000 zeehonden die leven in het waddengebied van Nederland en Duitsland roven de hele zee leeg. Lief om te zien, maar het zijn gevaarlijke roofdieren! Leer de gewone zeehond en de grijze zeehond kennen via maar liefst 9 verschillende mogelijkheden! Een educatief uitstapje die je zeker eens moet beleven als je op vakantie naar Terschelling bent.

  • De Brandaris: motorreddingsboot. 1,5 uur, rolstoeltoegankelijk, niet voor honden
  • TS3-Viking: inclusief educatief vissen. Rolstoellift, toilet aan boord (niet rolstoeltoegankelijk), 2 uur
  • Talisman: honden toegestaan, 1,5 uur
  • De Toekomst: Zeilen, 2,5 uur
  • De Rutgers: motorreddingsboot
  • Tegenstroom: exclusief vaartocht klein gezelschap, 1 uur
  • Wildwatervaren: 40 knopen (65km/u) klein gezelschap, 1 uur
  • Kanoën: solo of duo-kano, 3 uur
  • Rib Radix: klein gezelschap, 45 minuten

Educatief vissen met de TS3-Viking

Wij hebben het educatief vissen met de TS3-Viking gedaan. Een leuke boottocht waar kinderen en volwassenen heel veel leren. Twee relatief kleine netten worden naar beneden gezakt in de Waddenzee om te vissen. Ondertussen vertelt de kapitein van alles over Terschelling, het schip en de Waddenzee. In het midden van de boot leren kinderen daarna alles over de dieren in de Waddenzee doordat de vangst van de netten hierin wordt geleegd. Hierbij worden de kinderen actief aan het werk gezet want ze moeten letterlijk heel wat emmertjes water omhoog takelen en legen in de bakken.

De bootsmannen controleren vervolgens of de zeer gevaarlijke pieterman niet is gevangen en leggen daarna van alles uit. Kinderen leren over krabben, platvissen, garnalen en kwallen. En ja dat is ook voor volwassenen leuk en interessant.

Ondertussen ben je allang aangekomen bij de zandbanken waar de vele zeehonden lekker lui liggen te zonnen of een beetje rondzwemmen en genieten van een diner.

Waddenvereniging – Educatieve uitstapjes Terschelling

Met de waddenvereniging kun je een hoop leren van alles dat leeft in en op het wad. Er zijn verschillende educatieve uitstapjes op Terschelling te boeken.

  • Wad-excursie: Wandelen, proeven en voelen. 2 uur, dagelijks. Formerum
  • Noordzee-excursie: Een groot net wordt getrokken door de Noordzee en zo kun je leren over alles wat leeft in de kust van de Noordzee. 1,5 uur, wisselend. Kaap Hoorn
  • Kinderstranddag: 6-12 jaar, ouders niet toegestaan. Schatgraven en Jutten op het strand. 3 uur, wekelijks, Kaap Hoorn
  • Wadproeverij: Met een chefkok proeven wat je allemaal kunt eten uit de zee. Oester, Zeewier en meer. Dinsdagavond, 2,5 uur, De Ans, Formerum
  • Ontwakend wad: Wandel voor dag en dauw over het wad en geniet van een heerlijk ontbijtje. 2,5 uur, waddenrijk Formerum
  • Het gouden uur: Geniet van het magische moment van de dag. Met verwarmend drankje en hapje. 2,5 uur, waddenrijk Formerum

Mijn dochter van 11 jaar deed mee aan de kinderstranddag. Kinderen leren hier goed te zoeken in het zand naar mooie schatten. Ze leren op een speelse manier over het jutten en gaan hoogstens met hun voeten in de zee. Verder kan ik er niet veel over vertellen, want ouders waren niet toegestaan en met haar pubergedrag kwam er ook niet veel meer informatie uit 😉

De groenhof pluktuin Terschelling

Bijenpark en pluktuin

De volgende twee activiteiten hebben wij nog niet gedaan. Maar ja er moeten natuurlijk nog wel wat educatieve uitstapjes overblijven voor de komende jaren als we naar Terschelling gaan!

Bij het bijenpark Terschelling in Midsland kun je verschillende rondleidingen door een imker volgen en zo leren over de soorten bijen en hun gedrag.

Pluktuin de Groenhof: Tussen Hoorn en Oosterend ligt de pluktuin. Hier kun je tegen betaling allerlei zomerfruit, kruiden, groenten en bloemen plukken. Leer alles ontdekken, proeven en geniet!

Museumbezoek – Educatieve uitstapjes Terschelling

Op Terschelling zijn er verschillende musea te vinden. Afgezien van het bunkermuseum hebben we ze allemaal al eens bezocht.

  • Museum ’t Behouden Huys West-Terschelling. Met leuke speurtocht. Leer alles over de geschiedenis van Terschelling, de scheepvaart en kijk het spannende verhaal van de Lupine.
  • Natuurmuseum Terschelling West-Terschelling. Met een speurtocht leer je alles over eb en vloed en over wat er leeft in en rond de zee. Kijk educatieve films en aai roggen!
  • Wrakkenmuseum de boerderij in Formerum, met grote speeltuin, ontzettend veel te zien en te ontdekken.
  • Bunkermuseum: Voor kinderen van 6-12 jaar is er een speurboekje. Leer over de Tigerstelling in WOII. Elke woensdag in de zomervakantie is er een openstelling van de Berta Bunker en Sleutel Bunker.
Het geheim van de Lutine Terschelling (28)

Museum ’t Behouden Huys

Het Museum ’t Behouden Huys hebben wij in totaal wel 3 keer bezocht. Elke keer weer in een iets andere levensfase en met andere tentoonstellingen. Dit blijft een interessant museum om te bezoeken en is echt een aanrader voor het hele gezin als je een educatief uitje op Terschelling zoekt! Je leert hier veel over de geschiedenis van Terschelling, de scheepsvaart en de sagen van het Waddeneiland. Er zijn ook interactieve displays die kinderen aanspreken en hen helpen de geschiedenis op een speelse manier te ontdekken.

Een van de hoogtepunten is de replica van de overwinteringshut van Willem Barentsz, waar bezoekers kunnen ervaren hoe de bemanning de barre omstandigheden trotseerde.

natuurmuseum educatieve uitstapjes Terschelling

Natuurmuseum

Het Natuurmuseum is een leuk educatief uitje op Terschelling. Hier leer je veel over de vogels, eb en vloed en de dieren die leven in de zee. Er is ook een roggenbak, maar toen wij er waren lagen ze op de bodem en kon je er niet bij om ze te aaien. Er worden ook verschillende interessante films getoond, maar voor jonge kinderen is dit wel een lange zit. Ik zou met kinderen pas op de leeftijd van 9 a 10 jaar hier naar toe gaan, tenzij ze een enorme interesse hebben in vogels en zee dieren dan kan jonger ook.

Wrakkenmuseum

Het wrakkenmuseum is een superleuk chaotisch museum voor jong en oud op Terschelling. In de zin van educatief misschien wat minder, maar toch zeer interessante verhalen. Van oude scheepsklokken en kanonnen tot persoonlijke eigendommen van zeelieden, elk stuk vertelt een verhaal van avontuur en gevaar op zee. Het strandjutten zit al heel lang in de genen van de eilanders en dat is vastgelegd. Containers vol My Little Pony, badeendjes, schoenen en ga zo maar door. Krantenartikelen, foto’s en echt gejut materiaal ligt hier om bekeken te worden. Buiten is een toffe speeltuin gemaakt met allerlei gejut materiaal.

En waarom het chaotisch is? Dat zie je vanzelf tijdens dit educatieve uitstapje op Terschelling.

Bunkermuseum een educatief uitje voor jong en oud op Terschelling

Het Bunkermuseum Terschelling biedt een diepgaande blik op de geschiedenis van het eiland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het museum is gevestigd in een authentieke Duitse bunker, die deel uitmaakte van de Atlantikwall, de verdedigingslinie die door de Duitsers werd gebouwd langs de Europese kust.

Binnen in de bunker krijg je een gedetailleerd overzicht van het leven op Terschelling tijdens de oorlogsjaren, inclusief tentoonstellingen over de soldaten die hier gelegerd waren, de impact op de lokale bevolking en de strategische betekenis van het eiland. Het museum organiseert ook rondleidingen door het bunkersysteem en andere historische locaties op het eiland, wat een unieke kans biedt om deze periode uit de geschiedenis te verkennen. Een educatief uitstapje op Terschelling uit oorlogstijden.

Natuurschuur Lies Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer Natuurschuur Lies – Educatieve uitstapjes Terschelling

In Lies staat een natuurschuur beheert door Staatsbosbeheer. Vanuit deze natuurschuur starten verschillende excursies, kun je leren over het zonnestelsel en leren over de natuur op Terschelling.

Met Staatsbosbeheer kun je verschillende educatieve uitstapjes op Terschelling doen.

  • Dark Sky Terschelling: Wandelen op de Dark Sky gebied op de Boschplaat en met helder weer de sterrenhemel en de melkweg zien.
  • Noordsvaarder belevenis: Trek stevige waterdichte schoenen of laarzen aan en wandel over het wad van de Noordsvaarder, het meest woeste gebied van Terschelling.
  • Boschplaat ontdekkingswandeling: Een wandeling over een Europees Natuurreservaat onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee. Ontdek de prachtige natuur en talloze vogels!
  • Overleven in de natuur: Geschikt voor kinderen en ouders.
overleven in de natuur staatsbosbeheer Terschelling

Wij hebben de excursie overleven in de natuur gedaan wat zowel een educatief uitje op Terschelling was voor kinderen als voor volwassenen. Hoe weet je bijvoorbeeld waar het noorden is? Ontdek welke planten een werking hebben van paracetamol en met welke je je tanden kunt poetsen. Hoe maak je een vuurtje en wat kun je daarvoor plukken van wat de natuur je te bieden heeft?

Ook kun je hier een natuur ontdektocht lopen van 2 km. Kinderen leren dieren spotten en herkennen. Wat een Dobe is en leren ze over de flora van dit natuurgebied.

Terschelling biedt een schat aan educatieve uitstapjes die zowel jong als oud zullen inspireren. Of je nu geïnteresseerd bent in natuur, geschiedenis, cultuur of wetenschap, dit prachtige eiland heeft voor elk wat wils. Plan je volgende reis naar Terschelling en ontdek de leerzame en avontuurlijke kant van dit bijzondere Waddeneiland.

101 dingen die je weten moet over Terschelling * Een tof boek te koop bij onder andere bol

Overnachten Terschelling kun je onder andere boeken via booking.

Lees ook deze blogs

footer 6
Spread the love


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *